URINARY
Kedilerimiz, diğer canlılara göre benzersiz bir idrar sistemine sahip olmaları sebebiyle en hassas ve en çok sıkıntı yaşadıkları bölgeleri üriner sistemleridir. İdrar yollarının genellikle dar geçişlere ve daha uzun bir üretraya sahip olması sebebiyle kristal ve taş gibi maddelerin tıkanıklıklara neden olması sıklıkla yaşanan bir rahatsızlıktır.
Erkek kediler, dişilere oranla idrar yollarının fizyolojik yapıları sebebiyle bu rahatsızlığa daha yatkınlardır. Aynı şekilde kısırlaştırma işlemi sonrasında daha hassas bir yapıya sahip olan idrar yollarında bu gibi sıkıntıların yaşanmaması için mutlaka kısır maması ya da üriner sistemi yormayan ve kollayan formüllere sahip mamalar tüketilmelidir. Erken yaşta kısırlaştırılmış dostlarımızın da mutlaka üriner sistem destekleyici mamalar yemesi tavsiye edilmektedir.
Fizyolojik sıkıntıların yanı sıra birçok dış sebep kedilerimizin vücutlarında bu sıkıntıların oluşmasına neden olabilir.
Bu durumu oluşturabilen sebepler?
Semptomları nelerdir?
Tedavisi Nedir?
İdrar yollarındaki tahribata göre veteriner hekiminizin uygun gördüğü prosedürler takip edilmelidir. Özel beslenme programı ve antibiyotik tedavisi sıkça görülen tedavi biçimleridir fakat bu çalışmalar sonucu yeterli sonuç alınamaması halinde ameliyat kaçınılmaz bir ihtiyaç olabilmektedir.
ÖZETLE
İdrar yolları rahatsızlığı dostlarımız için çok sancılı olabilmektedir. Kedilerimizin genetik ve fizyolojik yatkınlıkları dışında günlük hayatlarındaki aktiviteleri de bu rahatsızlıklara sebebiyet verebilmektedir. Bu nedenle kaliteli beslenme sunmak, su tüketimini ve aktivitelerini arttırmak ve düzenli veteriner kontrollerini yaptırmak onları korumak ve genel refahlarını sürdürmek için yapmamız gereken başlıca davranışlardır.